Samenwerking rondom medicatieproblemen – FBA: Farmaceutisch Bureau Amsterdam – Amsterdam

FBA: Farmaceutisch Bureau Amsterdam

Hoogte Kadijk 143-C 1018 BH Amsterdam Tel:020-624 30 79

Samenwerking rondom medicatieproblemen

Samenwerking tussen huisarts Joost Leferink en apotheker Ed de Roo in het gezondheidscentrum De Pijp. Zij spreken elkaar dagelijks meerdere malen voor inhoudelijke vragen over directe patiëntenzorg. Naast dit contact is er wekelijks ook een ½ uur ingepland tussen apotheker en POH-er over de chronische patiënten die ingepland staan. Onderwerp is de therapietrouw, volledigheid overzicht etc.

 1. Waarom zijn jullie dit initiatief gestart?
  Vanaf de start van het gezondheidscentrum hebben de artsen al aangegeven dat ze frequent de medicatie problemen willen bespreken. Het fysiek dicht bij elkaar zitten is daarbij een pre, maar niet noodzakelijk.
 2. Wat levert het jullie en de patiënt op?
  Voor de patiënt de kwaliteit van leven met minder gezondheidsklachten (bijwerkingen etc.) en wellicht ook de duur. Voor ons als zorgverleners betere afstemming wie wat doet en communiceert naar de patiënt (wie doet de bewaking, wie geeft wijzigingen door, waar plaatsen we samen zachte/harde blokkades, wanneer overgaan naar baxter).
 3. Wat is de sleutel tot succes?
  De zeer plezierige wijze hoe wij hier met elkaar werken. Onderlinge communicatie is zeer goed. Daarnaast zijn we ook een paar jaar geleden samen overgegaan op Pharmacom/Medicom.
 4. Kan dit elders ook?
  Ja, waarom niet. Gewoon doen. Een gezondheidscentrum is zeker niet een voorwaarde. Peter Sollie doen het vanuit de Ferdinand Bol apotheek met een paar omliggende huisartsen.